English
Skandinaviska
Русский

6607 supporters

Klicka här för att delta i andra IUL-kampanjer.


Datum uppdatering : 24-Apr-2017

Status: active

© 2018 IUF

Kambodja: Bryggerijätten Carlsberg straffar facket för försvar av arbetstagarnas rättigheter

Globala bryggerijätten Carlsberg använder domstolarna för att mobba och trakassera IUL-anslutna kambodjanska livsmedelsarbetarfederationen CFSWF som företräder de anställda på Cambrew, Carlsbergs samföretag i landet. Facket har kämpat för att företaget ska återanställa de kvinnliga ölsäljare som sparkades förra året när de ifrågasatte arbetsgivarens ensidigt fattade beslut om sämre anställningsvillkor. Nu kräver Cambrew facket på ekonomisk ersättning efter en strejk på ett lager som varken organiserades eller officiellt backades upp av CFSWF.

De kvinnliga ölsäljarna är anställda av Cambrew och jobbar med att marknadsföra och servera Angkor-öl på restauranger i konkurrens med säljare från andra bryggerier. En så kallad uppförandekod för ölförsäljare som undertecknades av Carlsberg och andra bryggare 2006 skulle ge intryck av att arbetsvillkoren var på väg att förbättras, efter att ölsäljarnas farliga och utsatta jobbsituation avslöjats internationellt. Det hindrade inte Cambrew från att i början ensidigt ersätta de befintliga anställningsavtalen med nya, där arbetstiden var längre (vilket gjorde jobbet ännu farligare för kvinnorna) och utbildning och mammaledighet avskaffats. Säljarna är anställda på korttidskontrakt, som innebär att arbetsgivaren slipper undan lagens krav på fast anställning efter två år.

Kvinnorna gick i strejk för att försvara sina rättigheter, men när ett skiljedomsorgan beordrade dem att återgå till arbetet i väntan på en lösning av konflikten fick tolv av dem sparken. Den 25 december 2016 sas ytterligare 25 ölsäljare i praktiken upp när deras kontrakt inte förlängdes. 13 av dem var medlemmar i CFSWF och hade deltagit i strejken.

I augusti 2016 spontanstrejkade arbetarna på Cambrews lager i Sihanoukville som svar på uppsägningarna som allmänt uppfattades som diskriminerande. Cambrew har nu stämt facket och kräver ekonomisk ersättning för strejken.

FYLL I FORMULÄRET NEDAN OCH SKICKA ETT PROTESTBREV TILL CARLSBERG och kräv att företaget tar tillbaka stämningen mot CFSWF, återanställer ölsäljarna som sparkats för att de försvarat sina rättigheter, och börjar förhandla i god tro om en lösning på den utdragna konflikten.

Meddelandet visas först på engelska och sedan på svenska.

Ditt namn: (nödvändigt)
Din e-post: (nödvändigt)
Ditt förbund/organisation:
Land:
Skriv in Ditt meddelande här - eller använd nedanstående meddelande.

To Mr. Christian Gollasch, VP Talent, Mobility & Compensation
Cc Mr. Nicolai Neergaard, Director of Executive Office and Employment Affairs

Dear Mr. Gollasch

I have learned that your joint-venture Cambrew in Cambodia continues to seek to intimidate the Cambodian Food and Service Workers Federation (CFSWF) and its members. The union has been seeking to defend the working conditions of the beer promotion women whose terms and conditions of employment were unilaterally degraded last year and is seeking reinstatement for the 12 beer promoters who were terminated for contesting these unilateral changes.

The company continues to casualize employment and discriminate against union members by failing to renew their contracts. The company is also seeking to intimidate the union by demanding financial compensation for a spontaneous strike by warehouse workers last year which the union neither organized nor publicly endorsed. I call on Carlsberg to act to ensure that Cambrew immediately drops the court case against the union, reinstates the 12 beer promotors dismissed in January 2016 and enters into good faith negotiations with the CFSWF to resolve long-standing issues at Cambrew.

Yours sincerely

**********
Översättning:

Till: Christian Gollasch, vice vd talang, mobilitet och ersättning
Kopia: Nicolai Neergaard, personaldirektör

Hej Christian!

Det har kommit till min kännedom att ert samföretag Cambrew i Kambodja fortfarande trakasserar den kambodjanska livsmedelsarbetarfederationen CFSWF och dess medlemmar. Fackförbundet försvarar arbetsvillkoren för de kvinnliga ölsäljare som i fjol fick sina anställningsvillkor ensidigt försämrade och kämpar för att de tolv ölsäljare som sparkades när de ifrågasatte de ensidigt beslutade försämringarna nu ska återanställas.

Företaget fortsätter att urvattna anställningstryggheten och diskriminera mot fackets medlemmar genom att inte förlänga deras anställningskontrakt. Företaget försöker dessutom skrämma facket genom att kräva ekonomisk ersättning för en spontan strejk på ett lager förra året, som facket varken organiserade eller stödde offentligt. Jag uppmanar Carlsberg att se till att Cambrew genast drar tillbaka stämningen mot facket, återanställer de tolv ölsäljarna som sparkades i januari 2016 och börjar förhandla i god tro med CFSWF om en lösning på den långvariga konflikten på Cambrew.

Hälsningar

Om du vill skicka ditt eget meddelande och inte använda denna text, ber vi dig öppna ditt e-postprogram och kopiera dessa adresser i ”Till”-fältet: Christian.Gollasch@carlsberggroup.com
Nicolai.Neergaard@carlsberg.dkStop spam!
Skriv in följande nummer i nedanstående ruta 1071 :

Tack

Kryssa för i rutan om du vill fortsätta få meddelanden från oss om solidaritetsaktioner: