English
Skandinaviska

7325 supporters

Klicka här för att delta i andra IUL-kampanjer.


Datum uppdatering : 02-Feb-2016

Status: closed

© 2019 IUF

This campaign is now closed.
Diese Kampagne ist abgeschlossen.
Cette campagne est close.
Esta campaña ha terminado.
Kampanjen er avsluttet.

Carlsberg/Cambrew sparkar strejkande kvinnliga ölsäljare i Kambodja

Elva medlemmar i IUL-anslutna CFSWF – ett fack för kambodjanska livsmedels- och servicearbetare – som var anställda av transnationella bryggerijätten Carlsbergs lokala joint venture-bryggare Cambrew har sparkats som hämnd för att de strejkat 16 januari.

De anställda motsätter sig företagets försök att införa korttidsanställningar och sena arbetstider. De kvinnliga ölsäljarna är anställda av Cambrew och jobbar med att marknadsföra och servera Angkor-öl på restauranger i konkurrens med säljare från andra bryggerier. Efter två år i jobbet har arbetstagaren laglig rätt till fast anställning. För kvinnorna innebär det tillgång till betald mammaledighet och andra förmåner. Men Carlsberg och Cambrew struntar i lagen.

Företaget sa nej när facket ville diskutera anställningskontrakten och trappade upp konflikten 15 januari genom att förlänga arbetsdagen till 23.00, vilket gör det svårt för kvinnorna att ta sig hem med kollektivtrafiken och ökar risken för trakasserier från kunderna. Men kvinnorna ville tillvarata sina rättigheter och strejkade därför 16 januari. Arbetsgivaren svarade med att hävda att deras anställningskontrakt löpt ut och att de strejkande kvinnorna måste godkänna nya korttidskontrakt.

Ett medlingsorgan beordrade kvinnorna att återgå till jobbet i avvaktan på den slutliga skiljedomen i konflikten. Men när kvinnorna kom till sin arbetsplats 21 januari fick de veta att elva av de mest aktiva fackmedlemmarna sparkats.

FYLL I FORMULÄRET NEDAN FÖR ATT SKICKA ETT PROTESTBREV TILL CARLSBERG och säga åt företaget att återanställa de sparkade arbetarna, börja förhandla med CFSWF i god tro och se till att Cambrew respekterar sina anställdas rättigheter.